naturArt – 25 év legszebb természetfotói – sajtótájékoztató

Fáth Péter, a naturArt25 kiállítás sajtótájékoztatóján

A tárlat a World Press Photo kiállítás kísérő kiállítása.  2018. szeptember 21-től október 23-ig, hétfő kivételével minden nap látogatható.

Egyre gyakrabban hallhatunk arról, hogy külföldön a magyar fotósok híresebbek, mint a magyar festők, vagy képzőművészek. Elég csak , Robert Capa, Brassai, Martin Munkácsi nevét említeni. De a fotóművészeten belül is van egy művészeti ág – a természetfotózás – amely minden másnál eredményesebb!
 Magyar Természetfotósok Szövetsége eddig 25 alkalommal rendezte meg a szakma legnagyobb megmérettetését: „Az év természetfotósa” pályázatot. Ez az a verseny, amelyet minden fotós meg akar nyerni, és ez az a verseny, amely szigorú követelményrendszerével, a világon elsőként bevezetett teljesen transzparens (online követhető a világ bármely pontjáról) zsűrizési módszerével a térség legnagyobb természetfotós pályázatává vált.

 

A Magyar Nemzeti Múzeumban most bemutatott „naturArt – 25 év legszebb természetfotói” kiállítás egy (szubjektív) válogatást nyújt a pályázat és a szövetség tagjainak legjobb munkáiból. Az elmúlt 25 évben „Az év természetfotója” megtisztelő címet elnyert képek mind láthatók a kiállításon; jól bemutatva azt, hogy a természetfotózás milyen változásokon ment keresztül. Ennek egyik leglényegesebb eleme, hogy a digitális fotózás teljesen egyeduralkodóvá vált. Ennek legfőbb oka, hogy a mai digitális gépek olyan rossz fényviszonyok között is (pl. szürkület, alkony, „kék óra”) lehetővé teszik képek elkészítését, ami korábban elképzelhetetlen volt.
A Nemzeti Múzeumban a közönség korábban is láthatott kiemelkedő és korszakos fotókat – gondoljunk csak a Robert Capa- vagy -kiállításokra, valamint a Sajtófotó-pályázatok természetfotó kategóriájára –, de önálló természetfotós kiállítás most először mutatkozik be e patinás falak között.
A tárlaton olyan képek is láthatók, amelyek a világ nagy pályázatain is nyertek, közülük is kiemelkedik : Árnyjáték című alkotása, ami a világ legjobb természetfotója lett 2010-ben, Londonban.
A Magyar Természetfotósok Szövetsége gondozásában a kiállítás képeit bemutató gyönyörű fotóalbum is megjelenik, amelyben „haza lehet vinni” ezeket a csodálatos alkotásokat.

Érdeklik hasonló hírek ?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön első kézből híreinkről