Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / sajtóközlemény

DSCN9091 Foto - Egressy Rita

Immár 27. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019”, a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott. A zsűri összesen több, mint 3300 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 103 mű versengett. A díjakat 2019. november 5-én adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2019 című kötetet is, amely az idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.

 

 

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége, 28 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 27. alkalommal „Az Év Természetfotósa” pályázatot, amely névadó támogatója az idén is a Lenergy Magyarország Kft.

 

Dr. Kalotás Zsolt a zsűri elnöke elmondta: „Több, mint két évtizede veszek részt a naturArt – Az Év Természetfotósa pályázatra beérkezett képek zsűrizésében, és az ott szerzett tapasztalataim alapján, valamint zsűritársaim velem megegyező véleményét is tolmácsolva bízvást állíthatom, hogy a 2019. évi pályázatra beérkezett fotóanyag minden eddiginél színvonalasabb.”

 

Fáth Péter, a naturArt elnöke: „A végső győzelemért idén is a mai hazai természetfotózás két ’gigásza’: Daróczi Csaba és Máté Bence csapott össze. Az idén Daróczi Csaba lett Az év természetfotósa. Amint ezúttal is igazolódott, Csabának kimeríthetetlen a kreativitása. 10 képe került a falra (ebből 3 kategóriagyőztes!), egy olyan kiállításon, ahol egy-egy képpel szerepelni is dicsőség! Csaba egyébként ebben az évben a világ legeredményesebb természetfotósa!”

 

A zsűri „Az Év Természetfotója” kitüntető címet Máté Bence: Békacomb c. alkotásának adományozta.

 

„Az Év Ifjú Természetfotósa” címet Koncz-Bisztricz Tamás nyerte.

 

Újdonság az idei pályázat kapcsán, hogy „Az év természetfotói Magyarország 2019” c. album megjelenését a Nemzeti Közművek Áramszolgáltató Zrt. támogatja.

 

A pályázat utolsó fordulójába jutott 103 fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2019. november 6. és 2019. december 31. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon. Az idei képek szenzációs minőségű nyomtatásai, idén is a 12 színes Canon ImagePROGRAF PRO4000 fotó és fine-art nyomtatóval készültek. A Canon Magyarország 15 éve fő támogatója a kiállításnak, melyet nagyon köszönünk! Ennek a támogatásnak köszönhetjük, hogy ez a kiállítás mindig világszínvonalú minőségben készül.

 

A kiállított képeken QR kódok vannak. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón.

 

Ezek a fotók kerültek az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent „Az év természetfotói Magyarország 2019” című kötetbe is, amelyet a pályázat díjátadó ünnepségén – és egyben a kiállítás megnyitóján – mutattak be a közönségnek.

 

Technikai háttérinformációk a pályázatról:
A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetségének nem szűnő törekvése, hogy a természetfotózást egyre jobbá, egyre magasabb színvonalúvá emelje Magyarországon. Az igazi természetfotós teljesítményt akarjuk kiemelni, és azokat a képeket előtérbe helyezni, amelyek a fotós természetismeretét, kitartását és technikai tudását tükrözik. Ezért – bár nem zártuk ki a fizetős lesekből készült képeket – Az év természetfotósa-cím odaítélésénél ezek nem vettek részt a számításban, csak olyan képek, amelyek valóban egyéni teljesítmény eredményei. A pályázat során ezúttal is nagy súlyt helyeztünk a transzparenciára, ami az alábbi pilléreken nyugszik: 1. a beérkezéskor minden kép egyedi kódszámot kap, és a zsűri egyáltalán nem ismeri, nem látja a pályázó személyét; 2. héttagú zsűri értékel, és „minimum-maximum szabály szerint a legmagasabb és a legalacsonyabb pontszám mindig kiesik, így még az esélyét is kizárva az esetleges részrehajlásnak; 3. az utolsó fordulóba kiválasztott (idén 385 db) kép esetében bekérjük az eredeti kamera-RAW file-t, és a technikai ellenőrzés során megnézzük, hogy a beadott pályamű (JPEG formátumú kép) előállítható-e a kiírásban meghatározott digitális feldolgozási eszközökkel; 4. élőben közvetítjük a zsűrizés 2. és 3. fordulóját, és az eredményhirdetés után közzétesszük a 4. forduló felvételét is.

 

A pályázattal kapcsolatban további felvilágosítást ad:

Fáth Péter elnök, vagy dr. Kalotás Zsolt elnökségi tag, a zsűri elnöke.

info@naturart.hu

 

Budapest, 2019. november 5.

 

Mellékletek

 

  1. melléklet: Bevezető

 

Több mint két évtizede veszek részt a naturArt – Az Év Természetfotósa pályázatra beérkezett képek zsűrizésében, és az ott szerzett tapasztalataim alapján, valamint zsűritársaim velem megegyező véleményét is tolmácsolva bízvást állíthatom, hogy a 2019. évi pályázatra beérkezett fotóanyag minden eddiginél színvonalasabbra sikeredett. A korábbi években mindig akadtak olyan területek, amelyek némiképpen elmaradtak a várakozásoktól, de az idei évben meglepően kiegyensúlyozottak és magas színvonalúak voltak a pályázat hagyományosan meghirdetett kategóriáiba nevezett képek.

A beküldött fotók között nem egy olyannal találkozhatott a zsűri, amely a nagy nemzetközi természetfotó pályázatokon (Glanzlichter, Golden Turtle. Aspherico, Monthphoto, Memorial Maria Luisa), valamint a World Press Photo Környezet és természet kategóriájában korábban komoly sikereket értek el.

Mint a legtöbb természetfotós pályázaton, itt is voltak olyan kedvelt természeti témák, amelyek slágernek számítottak. Az idén a rókákról, a szarvasbikákról, az őzekről, a kócsagokról és a gólyatöcsökről küldték be a pályázók a legtöbb képet, feladva a leckét a zsűrinek, hogy válassza ki közülük az igazán kiemelkedőket, hiszen a kiállításon csak arányosan szabad megjelennie a fajoknak. Sok esetben fájó szívvel kellett lemondani egy-egy nagyszerű természetfotóról, amelynek pedig szívünk szerint helye lett volna a kiválasztottak között, de a mennyiségi korlátok ezt sajnos nem tették lehetővé.

A vadon élő állatok életét bemutató kategóriákban az idei évben is sok fantasztikus akciófotót láthattunk, közöttük több olyat is, amelyek túlzás nélkül megismételhetetlen pillanatokat rögzítettek. Néhány esetben még a zsűri tagjai is elgondolkodtak, hogy miképpen sikerülhetett ezeket a ritkán megfigyelhető eseményeket ­– mint a kérészre vadászó erdei pinty, a rovartáplálékért a vízből kiugró hal, a bíbic és a gólyatöcs revír-harca, és még sorolhatnám – technikailag ilyen magas szinten megörökíteni.

Külön örömünkre szolgált, hogy a pályamunkák egy részén már nemcsak a túlélésért folyó harc került a középpontba, hanem megjelentek a természeti léthez is hozzátartozó kedves, lírai elemek és a humor is. Vélhetően ezek a képek lesznek majd a kedvencei a kiállítás látogatóinak és az albumot lapozgatóknak is, hiszen a természetben folyó örökös harcok sok esetben valamely érintett fél számára tragédiákkal végződnek.

Az állatvilágot bemutató képeken egyre jobban tetten érhetők a tudatos természetfotózásra jellemző alapos biológiai ismeretek és a megvalósításhoz elengedhetetlen technikai felkészültség. Fotósaink rendkívül sokat fejlődtek mindkét területen. Amióta a technika fejlődése folytán levegőből, madártávlatból is képesek vagyunk természetfotókat készíteni, a lehetőségek ajtaja még szélesebbre tárult. A drónok és az azokat irányító természetfotósoknak köszönhetően eddig sosem látott formák és színek kavalkádját csodálhatjuk meg.

Az Év Természetfotósa pályázatok kivételes lehetőséget jelentenek, hogy lemérjük, milyen sokat fejlődtek fotósaink. Igazán örömmel tölthet el bennünket, hogy természetfotósaink képalkotási készsége hihetetlenül sokat javult az elmúlt néhány rövid év alatt is. Az egyéni meglátások, a merész kompozíciók, a szokatlan nézőpontok újabb és újabb lehetőséget teremtenek arra, hogy mindennaposnak számító természeti témákat is mindenki számára meglepő, érdekfeszítő módon mutassanak be.

A mai magyar természetfotók dokumentaristák, informatívak, esztétikailag meglepően izgalmasak és tudatformálóak is egyben. És ez utóbbi kiemelten fontos akkor, amikor az emberiség minden eddiginél nagyobb kihívás előtt áll. A természetes élőhelyek és a biológiai sokféleség kétségbeejtően gyors csökkenésének idején, a közelgő klímakatasztrófa előszobájában állva, egyre inkább felértékelődik mindaz, ami valamelyest elősegíti ezen pusztító folyamatok lassulását. És ebben a munkában a természetfotóknak is lehet szerepe, hiszen segítségükkel ráébreszthetők az emberek, és remélhetőleg a politikai és gazdasági döntéshozók, hogy csak egyetlen Földünk van, amely sokféleségében és működőképességében ma még maga a csoda!

 

Dr. Kalotás Zsolt

a zsűri elnöke

 

 

  1. melléklet:

 

A Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 pályázatról

 

Már jó néhány éve nekem jutott a feladat, hogy összefogjam azt a csapatot, amely az év természetfotósa pályázatot szervezi. Kevesen tudják, hogy mennyi munka van a mögött, hogy a képeket megfelelő pályázati felületen tudjuk fogadni, hogy a zsűrizés zökkenőmentesen menjen, és a zsűritagok szinte mindig változó igényeit kezelni tudjuk, hogy a zsűrizési fordulók élő közvetítése élvezhető és zökkenőmentes legyen, hogy a könyv időben és a kívánt minőségben elkészüljön, és végül, hogy a kiállított képek gyönyörűen ki legyenek nyomtatva, és a megszokott, és a látogatók által méltán elvárt színvonalon kerüljenek a falakra. Ezért rendhagyó módon hadd köszönjem meg nyilvánosan először ezeknek a segítőknek a munkáját, akik nélkül ezt a pályázatot nem lehetne lebonyolítani: Darányi Zsolt, Horváth Árpád, dr. Horváth Győző, dr. Kalotás Zsolt, Kármán Balázs, Kovács Alex, Kőműves Kata, Násfay Béla, Pethő Mátyás, Radisics Milán, Rakó Alex, Szeklenczei Csilla és Tamás, Zsila Sándor.

És természetesen köszönjük az összes támogatónak, elsősorban a legnagyobbaknak, névadó támogatónknak, a Lenergy Magyarországnak, és vezetőjének Gaál Péternek, hogy a magyar természetfotózásért ennyit tesz, a Canon Hungáriának a fantasztikus nyomtatásokat, az Olympus Hungary Kft.-nek a fődíjat, az NKM Áramszolgáltató Zrt.-nek a könyv támogatását, a Leitz Hungáriának az ifjúsági kategória fődíjának támogatását, a 220Volt-nak a sok díj támogatását, és minden más támogatónknak is a közreműködést.

Mindig nagy izgalom látni, hogy ennyi befektetett előkészítő munka után milyen pályázati anyag gyűlik össze, és milyen lesz a kiállítás és a könyv szakmai színvonala. Idén minden eddiginél hosszabb volt a pályázati szakasz, hiszen a versenyzőnek 50 nap (április 1-től május 20-ig) állt a rendelkezésére. Mégis nagyon nehezen indult az idei pályázat: az idő csak telt, és a vártnál kevesebb kép érkezett be. Már kezdtünk aggódni, hogy milyen lesz ezek után a kiállítás minősége, ám végül, a határidő végére szerencsére felgyorsultak az események, és összesen 3319 érvényes kép érkezett be 196 szerzőtől!

Ráadásul nemcsak a számok voltak nagyon magasak, hanem a színvonal is. Már a második zsűrizési forduló végén látszott, hogy az idáig eljutott nagyjából négyszáz kép közül jószerivel bármelyik megállná a helyét a kiállításon, így a zsűrinek a 3. és 4. fordulóban valóban igen nehéz dolga volt. Végül is az a 103 kép, amely a falra került, valószínűleg A naturArt – Az Év Természetfotósa pályázat történetének eddigi legmagasabb színvonalú kiállításává állt össze, amely anyagát ebben a gyönyörű albumban mutatjuk be Önöknek.

Az eredményekről. A végső győzelemért idén is a mai hazai természetfotózás két „gigásza”: Daróczi Csaba és Máté Bence csapott össze. Az idén Csaba lett a győztes – tavaly Bence. Amint ezúttal is kiderült, Csabának kimeríthetetlen a kreativitása. 10 képe került a falra (ebből 3 kategóriagyőztes!), egy olyan kiállításon, ahol egy-egy képpel szerepelni is dicsőség! Az év természetfotója-címet Máté Bence immár világhírű, Békacomb című képe nyerte, amely idén a World Press Photo pályázatot is megnyerte. Szerencsére a két „óriás” mögött vannak olyan tehetséges fotósok, akik egyre jobbak, és egyre inkább helyet követelnek maguknak. Az idei pályázaton ők azok, akik már több képpel kerültek be a legjobbak közé: Botos Éva 3, Gergely József 3, Kaszás Norbert 5, Kis Szilveszter 3, Koncz-Bisztricz Tamás 5, Násfayné Kőházi Mária 3, Tökölyi Csaba 3, Urbán Helga 3 képpel. Külön gratulálok nekik, ez igen komoly teljesítmény!

Mint ahogy az is, hogy Koncz-Bisztricz Tamás milyen fölénnyel (és milyen képekkel!) nyerte meg Az év ifjú természetfotósa-címet! Gratulálunk, és várjuk Tamást hamarosan a felnőttek között!

Külön elismerés illeti a kategóriagyőztes képek alkotóit: Rácz Pétert, Kovács Norbertet, Tökölyi Csabát, Nagy Bertoldot, Nagy Gábort, Urbán Helgát, Földi Lászlót, Litauszki Tibort, Urbán Helgát, Lakatos Jánost, no és persze Daróczi Csabát, aki három kategóriában is diadalmaskodott.

Lapozgassák szeretettel ezt az albumot, és csodálkozzanak rá, hogy milyen gyönyörű a természet, amelyben élünk! Ha van kedvük, akkor fogjanak gépet, és jövőre pályázzanak Önök is! Ha nincs ilyen ambíciójuk, akkor „csak” élvezzék a természet különleges pillanatait, és töltődjenek fel – minden értelemben – a szabadban!

 

Fáth Péter

elnök

naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége

 

 

 

  1. Melléklet:

 

A Zsűri tagjai:

 

Dr. Kalotás Zsolt – természetfotós, Az Év Természetfotósa 2001 (a zsűri elnöke)

Bánkuti András – Digitális Fotó Magazin főszerkesztője, fotóriporter, Pulitzer-emlékdíjas

Heltai Csaba – National Geographic Magyarország magazin művészeti vezetője

Jakab Tibor – többszörösen díjnyertes természetfotós

Kármán Balázs – természetfotós, Az Év természetfotósa 1993, 1994,1996, 2000

Potyó Imre – Az év természetfotósa 2018

Selmeczi Dániel – Az Év Természetfotósa 2014, 2016

 

 

 

 

 

 

 

Érdeklik hasonló hírek ?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön első kézből híreinkről