Jó hírek Olaszországból: három magyar nyert kategóriát az Asferico pályázaton

Nagy Bertold: Az öreg tölgy halála

Daróczi Csabának 2012 és 2016 után idén ismét sikerült kategóriát nyernie az olasz természetfotós pályázaton: a tölgy-pávaszem éjszakai repülését ábrázoló Night flight c. képe az Egyéb állatok kategóriában ért el első helyezést. „Ez a lepke kizárólag dunántúli tölgyesekben él, és augusztus elejétől 22 óra után kezd repülni. Ha felállítunk egy nagyteljesítményű, speciális színhőmérsékletű lámpát, akkor nagy rá az esélyünk, hogy a fény odacsalja őket. Akkor tudjuk röptükben fotózni őket, ha ilyenkor elkezdenek a lámpa körül körözni, majd leszállnak a fűbe” – meséli Csaba, aki ráadásul duplán örülhetett, hiszen a madarakat ábrázoló kategóriában Morning lights c. képét is magasra értékelte a szakmai zsűri.

Úgy tűnik, Nagy Bertold öreg tölgy halálát ábrázoló fotója nemcsak Az Év Természetfotósa 2019 pályázat zsűrijét nyűgözte le teljes joggal, hanem a Növények és gombák kategóriában az olaszoknál is vitte a prímet. Külön érdekesség, hogy a fotót azzal a drónnal készítette, amit 2018-ban Az év természetfotója díjért kapott bérbe egy évre a 220volt.hu jóvoltából. „Az egyik első utamon találtam egy kidőlt fát egy kis bükkösben és nagyon megfogott a látvány, de a hely nem volt az igazi” – meséli a fotós, aki az első élmény után már szándékosan kereste az ilyen jellegű témákat. „Aznap egy fás legelőt kerestem fel, és egy már beerdősödött résznél találtam ezt a kidőlt példányt. A vékony hóréteg külön szerencse volt, mert anélkül közel sem lett volna ilyen drámai a hatás. Ez volt a 253. kép, amit a drónnal csináltam, és ekkor még egy hónap sem telt el az átvételtől” – folytatja Bertold, aki azért is nagyon örül az első díjnak, mert tavaly csak egy hajszállal maradt le, baglyos fotója akkor 2. helyezett lett.

Magyar győztest hirdettek a 15-17 évesek közt is, ahol Koncz-Bisztricz Tamás One foggy night c. képe lett az első. A díjazott fotó még 2017-ben készült, azóta pedig a fiatal tehetség nagy örömére több pályázaton, köztük a BBC Wildlife Photographer of the Year 2019-es szériájában is sikerrel szerepelt. „A kép egy ködös estén készült egy tölgyfáról, a fényképezőgépem beépített vakujával. Nem számítottam erre az eredményre, de most annál jobban örülök neki” – meséli Tamás, akinek győzelme azért is fantasztikus, mert a 15-17 évesek kategóriájában az övével együtt mindössze két képet választott ki a zsűri.

Sikerrel szerepelt a pályázaton Kovács Norbert is, aki a Kompozíciók és formák kategóriában kapott Highlight elismerést Brain world c. képével.

Hogy ki lesz a pályázat fődíjasa, azt egyelőre nem tudni, így jócskán marad még izgalom a későbbiekre is. A végső győztest ugyanis a kategóriagyőztesek közül választották ki, így annak (egyelőre bizonytalan időpontban történő) kihirdetéséig két magyar fotósért is drukkolhatunk. A zsűri által kiválasztott fotókat addig is az alábbi honlapon lehet böngészni.

Érdeklik hasonló hírek ?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön első kézből híreinkről