A Lenergy – Az Év Természetfotósa 2020 pályázatról

Potyó Imre átveszi díját otthonában

Az idei pályázat megint különlegesre sikeredett. Nemcsak a „vírushelyzet” miatt – amiről Kalotás Zsolt ír bővebben,- hanem a nevezők és képek eddig nem látott nagy száma miatt is. Ennek mindannyian nagyon örültünk, már csak azért is, mert ismét bebizonyosodott, hogy ez a pályázat az, amit minden magyar természetfotós meg szeretne nyerni.

A zsűrinek soha nem látott, rekordszámú 4114 kép közül kellett kiválasztania azt a 111 képet amelyek végül a falra kerültek. Ez azt jelenti, hogy a beküldött képek 2,7 %-a került bele ebbe az albumba, illetve a kiállításra. Nagyjából ez az arány az, amivel egy magas szintű fotópályázaton számolni kell. Tudom, sokan elkeserednek és nehezményezik, hogy az egyik vagy több képük nem került be a válogatásba, de hát a sportban is így van ez: csak a legjobbak juthatnak be a döntőbe…

Nagyon magas volt a színvonal, és az idei pályázaton tényleg az volt a helyzet, hogy az utolsó előtti körben szereplő kb 400 kép mindegyike alkalmas volt a kiállításra. Végül a bírálás során, nagy viták után kialakult a 111 falra kerülő kép halmaza, és még nagyobb viták után eldőltek a helyezések is.

2020-ban „Az év természetfotósa” kitüntető címet Potyó Imre nyerte, akinek nem kevesebb, mint 9 képe szerepel a legjobbak között, amihez nagyon gratulálunk! Igen komoly teljesítmény! Imrét idén nagyon megszorította Radisics Milán, aki 5 képpel, és nagyon magas helyezésekkel szerepelt.

Mindannyiunk nevében gratulálok Pintér Csabának, aki egy szenzációs „akció fotóval”, egy zsákmányoló karvalyt ábrázoló képével nyerte meg „Az év természetfotója 2020-ban” címet.

Idén is Koncz-Bisztricz Tamás lett „Az év ifjú természetfotósa”, nagyon meggyőző portfólióval. De meg kell említenem Sztrehárszki Lili nevét is, aki egy nagyon szellemes képpel nyerte meg az ifi kategóriát.

Nagy öröm, hogy a hazai természetfotózás folyamatosan fejlődik, és a „világsztárok” mellé nőnek fel az újabb, és újabb tehetségek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy idén a 14 kategóriát 14 különböző fotós nyerte! (A kategóriák sorrendjében: 1. Gergely József, 2. Hantai Péter, 3. Berendi Tibor, 4. Botos Éva, 5. Potyó Imre, 6. Marchart Pál, 7. Jantyik Tibor, 8. Török János, 9. Németh Tamás, 10. Előd László, 11. Horváth Zsolt, Berényi Zsolt, 13. Radisics Milán, 14. Sztrehánszky Lili.)
Ez azt jelenti, hogy nincs senkinek bérelt helye az élvonalban, és nagyon-nagyon kell ismerni a természetet, és a fotózás minden csínját-bínját ahhoz, hogy valaki kategóriát tudjon nyerni „Az év természetfotósa” pályázaton!

Ezúton mondok köszönetet az összes magyar természetfotós nevében azoknak a cégeknek, akik idén (is) támogatták a pályázatot: a névadó támogatónak: a Lenergy Magyarország Kft.-nek, fő támogatónknak: a Canon Hungária Kft.-nek, arany fokozatú támogatóinknak: a CEWE Magyarország Kft.-nek, és a 220Volt Magyarország Kft.-nek, a több különdíjat felajánló Uniqball Kft. –nek , és minden más cégnek, magánszemélynek, hogy segítette, segíti a pályázat, a kiállítás, a díjátadó, és az album létrejöttét.

Természetesen a pályaművek nagy száma tölt el bennünket, szervezőket a legnagyobb örömmel, mert ez azt jelenti, hogy egyre többen mozdulnak ki otthonról, és fényképezőgéppel a kezükben próbálják a természet jelenségeit megfigyelni, megörökíteni. Kérjük, tegyék ezt a továbbiakban is, minél gyakrabban! Ha éppen az idejük, vagy más körülmény ezt nem teszi lehetővé, akkor lapozgassák ezt a gyönyörű albumot, és így legyenek részesei a legnagyobb csodának, ami körülvesz bennünket: a Természetnek.

Szép fényeket!

Fáth Péter
elnök
naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége

Érdeklik hasonló hírek ?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön első kézből híreinkről