Lenergy – Az Év Természetfotósa 2020 eredményei

Pintér Csaba: Légivadász | Airborn hunt

Immár 28. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Lenergy – Az Év Természetfotósa 2020”, a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott. A pályázat csaknem 30 éves történetében most érkezett a legtöbb kép: 4114 db. Az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 111 mű versengett. A díjakat 2020. november 3-án online díjátadó keretében adták át, a Magyar Természettudományi Múzeumban pedig megnyílt a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítás, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2020 című kötetet is, amely az idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.

 

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége, 30 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 28. alkalommal „Az Év Természetfotósa” pályázatot, melynek névadó támogatója az idén is a Lenergy Magyarország Kft.

 

Dr. Kalotás Zsolt a zsűri elnöke elmondta: „Több, mint két évtizede veszek részt a naturArt – Az Év Természetfotósa pályázatra beérkezett képek zsűrizésében, és az ott szerzett tapasztalataim alapján, valamint zsűritársaim velem megegyező véleményét is tolmácsolva bízvást állíthatom, hogy a 2020. évi pályázatra beérkezett fotóanyag minden eddiginél színvonalasabb.”

 

Fáth Péter, a naturArt elnöke:

„Az idei pályázatra most érkezett a legtöbb kép a verseny közel 30 éves történetében.

2020-ban „Az év természetfotósa” kitüntető címet Potyó Imre nyerte, akinek nem kevesebb, mint 9 képe szerepel a legjobbak között.

Pintér Csaba: Légivadász c. képe nyerte meg „Az év természetfotója 2020-ban” címet egy szenzációs „akció fotóval”, egy zsákmányoló karvalyt ábrázoló képével.

Idén is Koncz-Bisztricz Tamás lett „Az év ifjú természetfotósa”, nagyon meggyőző portfólióval. De meg kell említenem Sztrehárszki Lili nevét is, aki egy nagyon szellemes képpel nyerte meg az ifi kategóriát.

Nagy öröm, hogy a hazai természetfotózás folyamatosan fejlődik, és a „világsztárok” mellé nőnek fel az újabb, és újabb tehetségek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy idén a 14 kategóriát 14 különböző fotós nyerte! (A kategóriák sorrendjében: 1. Gergely József, 2. Hantai Péter, 3. Berendi Tibor, 4. Botos Éva, 5. Potyó Imre, 6. Marchart Pál, 7. Jantyik Tibor, 8. Török János, 9. Németh Tamás, 10. Előd László, 11. Horváth Zsolt, Berényi Zsolt, 13. Radisics Milán, 14. Sztrehánszky Lili.)

 

Ez azt jelenti, hogy nincs senkinek bérelt helye az élvonalban, és nagyon-nagyon kell ismerni a természetet, és a fotózás minden csínját-bínját ahhoz, hogy valaki kategóriát tudjon nyerni „Az év természetfotósa” pályázaton!

 

Ezúton mondok köszönetet az összes magyar természetfotós nevében azoknak a cégeknek, akik idén (is) támogatták a pályázatot: a névadó támogatónak: a Lenergy Magyarország Kft.-nek, fő támogatónknak: a Canon Hungária Kft.-nek, arany fokozatú támogatóinknak: a CEWE Magyarország Kft.-nek, és a 220Volt Magyarország Kft.-nek, a több különdíjat felajánló Uniqball Kft. –nek , és minden más cégnek, magánszemélynek, hogy segítette, segíti a pályázat, a kiállítás, a díjátadó, és az album létrejöttét. „

 

Hörömpő Zoltán projektvezető NKM Áramhálózati Kft.

„Az NKM évek óta támogatója a naturArt-nak. Ebben az évben „Az év természetfotói 2020″ könyv kiadását vállaltuk. Hogy miért tesszük mindezt? Felelős villamosenergia-ipari társaságként az a célunk, hogy ügyfeleink biztonságos és magas minőségű energiaszolgáltatását a madarak számára is biztonságos hálózaton keresztül lássuk el. Innovatív fejlesztéseinknél a madárvonulási útvonalakat és a védett madarak költőhelyeit tartjuk szem előtt.”

 

A pályázat utolsó fordulójába jutott 111 fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2020. november 4. és 2020. december 31. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon. Az idei képek szenzációs minőségű nyomtatásai, idén is a 12 színes Canon ImagePROGRAF PRO4000 fotó és fine-art nyomtatóval készültek. A Canon Magyarország 16 éve fő támogatója a kiállításnak, melyet nagyon köszönünk! Ennek a támogatásnak köszönhetjük, hogy ez a kiállítás mindig világszínvonalú minőségben készül.

 

A kiállított képeken QR kódok vannak. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón.

http://etf2020.naturart.hu/

Technikai háttérinformációk a pályázatról:
A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetségének nem szűnő törekvése, hogy a természetfotózást egyre jobbá, egyre magasabb színvonalúvá emelje Magyarországon. Az igazi természetfotós teljesítményt akarjuk kiemelni, és azokat a képeket előtérbe helyezni, amelyek a fotós természetismeretét, kitartását és technikai tudását tükrözik. Ezért – bár nem zártuk ki a fizetős lesekből készült képeket – Az év természetfotósa-cím odaítélésénél ezek nem vettek részt a számításban, csak olyan képek, amelyek valóban egyéni teljesítmény eredményei.

A pályázat során ezúttal is nagy súlyt helyeztünk a transzparenciára, ami az alábbi pilléreken nyugszik:

  1. a beérkezéskor minden kép egyedi kódszámot kap, és a zsűri egyáltalán nem ismeri, nem látja a pályázó személyét;
  2. héttagú zsűri értékel, és „minimum-maximum” szabály szerint a legmagasabb és a legalacsonyabb pontszám mindig kiesik, így még az esélyét is kizárva az esetleges részrehajlásnak;
  3. az utolsó fordulóba kiválasztott (idén kb 400 db) kép esetében bekérjük az eredeti kamera-RAW file-t, és a technikai ellenőrzés során megnézzük, hogy a beadott pályamű (JPEG formátumú kép) előállítható-e a kiírásban meghatározott digitális feldolgozási eszközökkel;
  4. élőben közvetítjük a zsűrizés 2. és 3. fordulóját, és az eredményhirdetés után közzétesszük a 4. forduló felvételét is.

 

A pályázattal kapcsolatban további felvilágosítást ad:

Fáth Péter elnök, vagy dr. Kalotás Zsolt elnökségi tag, a zsűri elnöke.

info@naturart.hu

 

Budapest, 2020. november 3.

 

A verseny eredménye letölthető pdf-ben

 

Érdeklik hasonló hírek ?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön első kézből híreinkről